Επαγγελματικά ψυγεία: Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

14/03/2022
Επαγγελματικά ψυγεία: Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Η συντήρηση των τροφίμων και όλων των υλικών παίζει τεράστιο ρόλο στη σωστή λειτουργία, την υγιεινή και την ασφάλεια μιας επιχείρησης εστίασης, είτε πρόκειται για ένα εστιατόριο ή καφετέρια είτε για ένα κατάστημα λιανικής πώλησης.

Υπάρχουν πολλά είδη επαγγελματικών ψυγείων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησής σας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα σας φανούν χρήσιμα. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Τύποι ψυγείων

·         Ψυγεία θάλαμοι: Τα ψυγεία θάλαμοι είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος, καθώς καλύπτει τις απαιτήσεις πολλών επιχειρήσεων και διαρρυθμίσεων στην επαγγελματική κουζίνα. Υπάρχουν μονοί και διπλοί θάλαμοι, είτε για ψύξη είτε για συντήρηση , ανάλογα με τον όγκο των προϊόντων που έχετε . Για υψηλές ανάγκες χωρητικότητας ή για διαχωρισμό των υλικών βάση τους κανόνες του υγειονομικού θα χρειαστείτε περισσότερες μονάδες.

·         Ψυγεία πάγκοι: Τα ψυγεία πάγκοι εκτείνονται στο οριζόντιο επίπεδο και βολεύουν εργονομικά, αφού εξοικονομούν αρκετό χώρο. Είναι ιδανικά για μικρές κουζίνες, ειδικά για εκείνους που θέλουν να τοποθετήσουν μηχανήματα μαγειρικής επάνω όπως εστίες και grill και να έχουν άμεση πρόσβαση σε τρόφιμα και υλικά την ώρα αιχμής .

·         Ψυχόμενες βιτρίνες: Μια ιδιαίτερη κατηγορία επαγγελματικών ψυγείων αποτελούν αυτά, τα οποία λειτουργούν συγχρόνως και ως βιτρίνες που παρουσιάζουν τα προϊόντα. Τέτοια ψυγεία είναι τα ψυγεία αναψυκτικών και ποτών, οι ψυχόμενες βιτρίνες για τυριά, αλλαντικά, κρέατα, σαλάτες κλπ. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι πρέπει να έχουν καλή μόνωση, ώστε να μην χάνουν την ψύξη τους κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα, η οποία είναι με κρύσταλλο για καλή ορατότητα.

Ψυγείο Βιτρίνα

Τύπος πόρτας

Όταν επιλέγετε τον τύπο της πόρτας του ψυγείου, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη διαρρύθμιση της κουζίνας, όπως τη θέση των θυρών και του υπόλοιπου εξοπλισμού, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα ανοίγει απρόσκοπτα. Οι κυριότεροι τύποι πόρτας είναι οι ακόλουθοι:

Ανοιγόμενες πόρτες: Αυτές οι πόρτες έχουν συχνά τη δυνατότητα να μένουν ανοιχτές, κάτι που διευκολύνει τη φόρτωση και εκφόρτωση του αποθέματος. Ωστόσο, δεν είναι πάντα κατάλληλες σε κουζίνες με περιορισμένο χώρο.

Mισές πόρτες: Οι μισές πόρτες αποτελούν παραλλαγή στις παραδοσιακές ανοιγόμενες πόρτες, καθώς η πόρτα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Τις συναντάμε συχνά και σε ψυγεία με δύο θαλάμους. Οι μισές πόρτες συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του ψυγείου.

 Συρόμενες πόρτες: Tις συναντάμε κυρίως σε ψυγεία βιτρίνες, αλλά όχι μόνο. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις ΄χωρου, καθώς δεν εμποδίζονται στο άνοιγμά τους. Ωστόσο, τα ψυγεία με συρόμενες πόρτες δεν παρουσιάζουν πολλές επιλογές οργάνωσης.

Πόρτες αυτόματου κλεισίματος ή με ποδοβαλβίδα: Οι πόρτες αυτόματου κλεισίματος βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι πόρτες που ανοίγουν με ποδοβαλβίδα συμβάλλουν στη διασφάλιση της μέγιστης υγιεινής, αφού δεν χρειάζεται κάποιος συνεχώς να ακουμπάει τη λαβή του ψυγείου.

Ψυγείο Κρεατικών

Εξειδικευμένα επαγγελματικά ψυγεία

Ανάλογα με την επιχείρηση και το είδος των προϊόντων σας υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα μοντέλα, όπως ψυγεία για πίτσες, για κρέατα, για λαχανικά, για ψάρια κλπ. Χαρακτηριστικό αυτών των ψυγείων είναι ότι η ψύξη τους προσαρμόζεται ώστε να διατηρεί συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων. Επιπλέον, τα ράφια τους είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν τη βολική χρήση και τοποθέτηση αυτών των τροφίμων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση εξειδικευμένων ψυγείων επιβάλλεται και για υγειονομικούς λόγους, έτσι ώστε κάθε υλικό να είναι διαχωρισμένο από τα άλλα (π.χ. το ωμό κρέας να αποθηκεύεται σε άλλο ψυγείο από τα λαχανικά).

Επαγγελματική Κουζίνα με ψυγείο

Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε

Όποιο ψυγείο και αν επιλέξετε, καλό είναι να προσέξετε ορισμένα χαρακτηριστικά, ώστε να επιλέξετε το μοντέλο που είναι το πιο κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

·         Χωρητικότητα: Το να βρείτε τη σωστή χωρητικότητα για τις ανάγκες της επιχείρησής σας είναι κομβικής σημασίας. Αν είναι πολύ μικρό, υπάρχει ο κίνδυνος να μην φτάνει για τις προμήθειες και αναγκαστικά κάποιες να πρέπει να τις πετάτε. Αν είναι πολύ μεγάλο, τότε θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης.

·         Μέγεθος: Το μέγεθος δεν είναι το ίδιο με τη χωρητικότητα, καθώς αφορά τον χώρο που πιάνει ένα ψυγείο στις εξωτερικές του διαστάσεις. Στόχος είναι να βρείτε ένα ψυγείο με μεγάλη χωρητικότητα χωρίς υπερβολικά μεγάλο μέγεθος που θα περιορίζει τη ροή στην κουζίνα.

·         Αποδοτικότητα: Όσο πιο αποδοτικό είναι το ψυγείο, τόσο χαμηλότερο το κόστος της λειτουργίας του. Τα επαγγελματικά ψυγεία αναγράφουν λεπτομερώς την ενεργειακή τους απόδοση, ώστε να γνωρίζετε την αποτελεσματικότητά και άρα το κόστος λειτουργίας τους.

·         Εσωτερική οργάνωση: Ανάλογα με το είδος των υλικών που διατηρούνται στο ψυγείο, τον αριθμό των διαφορετικών ειδών κλπ, καλό είναι να προσέξετε και τις δυνατότητες εσωτερικής οργάνωσης που παρέχονται με το ψυγείο, όπως συρτάρια και ράφια.

Βρείτε στο Grill Market μια μεγάλη ποικιλία σε επαγγελματικά ψυγεία με διάφορα χαρακτηριστικά και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, για να επιλέξετε το καλύτερο για την επιχείρησή σας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι είστε σύμφωνοι με αυτόν.

Περισσότερα