O λιποσυλλέκτης, τοποθετείται κάτω ή δίπλα από την λάντζα και τα πλυντήρια, για τον διαχωρισμό λαδιών-λίπους και υπολειµµάτων τροφής.
Το λίπος συγκεντρώνεται στη κεντρική δεξαμενή ή σε συγκεκριμένη έξοδο του λιποσυλλέκτη απ’ όπου και γίνεται η περισυλλογή του.
Ο λιποσυλλέκτης χωρίζεται σε ανεξάρτητους λειτουργικούς χώρους µέσω των ειδικών διαφραγµάτων – κάθετα χωρίσματα. Τα υγρά απόβλητα εισέρχονται αρχικά σε Ανασχετή Ροής - κατακόρυφο σωλήνα για μείωση της ταχύτητας εισόδου και κατόπιν σε Θάλαµο Καθίζησης όπου καθιζάνουν όλα τα στερεά και τα λίπη αρχίζουν να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Όλα τα απόβλητα συγκεντρώνονται στο Θάλαμο Επίπλευσης όπου πραγματοποιείται ο διαχωρισμός και η συγκέντρωση των λιπών. Τα καθαρά ύδατα είναι αυτά που εξέρχονται µέσω του αγωγού εξόδου προς την αποχέτευση. Όλα τα στερεά απόβλητα και τα λίπη αφαιρούνται περιοδικά πολύ εύκολα µέσω του καπακιού από τον ειδικό χώρο περισυλλογής τους.
Υγειονομική Διάταξη: Σύμφωνα µε τους «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΦΕΚ 2718/8.10.12 «Θα πρέπει οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης να διαχωρίζουν τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη και έλαια προτού εισέλθουν στο δίκτυο αποχέτευσης και να τα συλλέγουν προς αξιοποίηση ή διάθεση σύμφωνα µε τα οριζόμενα στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία όπως κάθε φορά ισχύουν. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να εγκαθιστούν και να λειτουργούν κατάλληλους λιποσυλλέκτες ώστε όσα λίπη και έλαια δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν στη πηγή τους να παγιδεύονται σε αυτούς. Επίσης πρέπει να τηρούν αρχείο µε τις συμβάσεις τους µε τις εγκεκριμένες επιχειρήσεις για την αποκομιδή των λιπών και ελαίων καθώς και τα σχετικά παραστατικά.»