Πως γίνεται ο καθαρισμός inox από σκουριά;

18/09/2023
Πως γίνεται ο καθαρισμός inox από σκουριά;

Ο καθαρισμός inox από σκουριά αποτελεί ίσως ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούν σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μια επιχείρηση, όπως για παράδειγμα μια πιτσαρία ή ένα κρεοπωλείο. Όταν αναφερόμαστε σε επιφάνειες inox, στην ουσία κάνουμε λόγο για ανοξείδωτες κατασκευές, δηλαδή κατασκευές από ατσάλι που δεν σκουριάζει εύκολα. 


Το ανοξείδωτο ατσάλι διαθέτει ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του χρωμίου, το οποίο σχηματίζεται όταν το μέταλλο έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, το οποίο δεν επιτρέπει στην οξείδωση να εισχωρήσει βαθιά στο μέταλλο. Σε περίπτωση φθοράς, αρχίζει να σχηματίζεται σκουριά. Ωστόσο, με την κατάλληλη διαδικασία καθαρισμού, η σκουριά και τα σημάδια φθοράς μπορούν να εξαφανιστούν.


Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, πώς βγαίνει η σκουριά από μεταλλικά αντικείμενα, και πιο συγκεκριμένα από αντικείμενα inox, καθώς και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα από αυτή.

Για ποιους λόγους εμφανίζεται η σκουριά στις συσκευές inox;

Για την εμφάνιση σκουριάς στις διάφορες μεταλλικές επιφάνειες ευθύνονται πολλοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η τριβή με αιχμηρά αντικείμενα, η επαφή με σκόνη, με λίπη ή άλλες βρωμιές. Ο λόγος; Όσο τα στοιχεία αυτά παραμένουν στην μεταλλική επιφάνεια, αναπτύσσονται διαβρωτικά στοιχεία σε αυτό το προστατευτικό στρώμα του οξειδίου του χρωμίου.


Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ο τακτικός και ο σωστός καθαρισμός αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την προστασία ενάντια στη διάβρωση και την σκουριά.

Πώς φεύγει η σκουριά σε inox επιφάνειες;

Κι όμως, για το καθάρισμα των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και λίπη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά υλικά που σίγουρα έχετε στην κατοχή σας, όπως είναι το ξύδι. Το ξύδι μπορεί να διαλύσει και τους πιο επίμονους λεκέδες, χωρίς να βλάψει το ανοξείδωτο ατσάλι που είναι κατασκευασμένα αντικείμενα όπως για παράδειγμα τα ερμάρια και τα τραπέζια εργασίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι δημιουργήσετε ένα μείγμα με χλιαρό νερό και ξύδι και να περάσετε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί. Σε περίπτωση που ο λεκές επιμείνει, ρίξτε σε αυτόν λίγο ξύδι και αφήστε το για μερικά λεπτά να μουλιάσει.

Κι αν δεν αντέχω το ξύδι;

Σε περίπτωση που το άρωμα του ξυδιού σας είναι αφόρητο, υπάρχουν μερικές ακόμη εναλλακτικές λύσεις στις οποίες μπορείτε να καταφύγετε, όπως:

Μαγειρική σόδα

Είναι γεγονός πως η μαγειρική σόδα έχει πολλές λειτουργίες και μπορεί να κάνει θαύματα. Ανακατέψτε λίγη μαγειρική σόδα και με ζεστό νερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Στη συνέχεια, τρίψτε την πάνω στο λεκέ με ένα σφουγγάρι, πραγματοποιώντας κυκλικές κινήσεις. Αφού αφαιρεθεί ο λεκές, ξεβγάλετε με καθαρό νερό και σκουπίστε με ένα μαλακό πανί.

Απορρυπαντικό πιάτων

Εξίσου αποτελεσματικό είναι ένα ακόμη στοιχείο που έχουμε στα ντουλάπια μας, το απορρυπαντικό πιάτων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρέξετε ένα πανάκι με μικροίνες με χλιαρό νερό και να ρίξετε μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Στη συνέχεια, “περάστε” την επιφάνεια και στεγνώστε την με μια καθαρή πετσέτα.

Πώς να αφαιρέσετε τα σημάδια σε inox

Δεν είναι απίθανο μετά το καθάρισμα της επιφάνειας inox να μείνουν μερικά σημάδια. Για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από αυτά, το μόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσετε σε μια λεκάνη χλιαρό νερό και υγρό πιάτων. Στη συνέχεια, καθαρίστε την επιφάνεια με ένα μαλακό πανί και μαλακές κινήσεις. Έπειτα, σκουπίστε με ένα καθαρό πανί μικροϊνών σαπουνάδες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί.

Γυάλισμα επιφανειών inox

Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός ινοχ από σκουριά, έρχεται η ώρα για το γυάλισμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξετε σε ένα πανάκι μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και να περάσετε με αυτό την επιφάνεια. Έπειτα, δε θα πρέπει να παραλείψετε το σκούπισμα της με λίγο χαρτί κουζίνας, για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.

Χρήσιμες συμβουλές

Για καθαρές και λαμπερές επιφάνειες, υπάρχουν μερικά στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνετε πάντοτε υπόψη. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:


  • Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, ακολουθήστε τη φορά που έχουν τα νερά της, για να μη δημιουργηθούν γρατζουνιές.

  • Αφού ολοκληρωθεί το καθάρισμα, σκουπίστε την περιοχή με ένα στεγνό και καθαρό πανί για αποφύγετε την εμφάνιση λεκέδων.

  • Αποφύγετε τη βούρτσα, για να μην γρατζουνίσετε την επιφάνεια.

  • Μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη, διότι αφήνει λεκέδες.

  • Μην αφήσετε το βρώμικο νερό να στεγνώσει στην επιφάνεια.


Παρατηρούμε λοιπόν πως με λίγες απλές κινήσεις, μπορείτε να προσφέρετε καθαριότητα και λάμψη σε όλες τις ανοξείδωτες κατασκευές σας. Να θυμάστε ότι με την κατάλληλη φροντίδα, οι συσκευές παραμένουν αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι είστε σύμφωνοι με αυτόν.

Περισσότερα